Jak uzyskać obywatelstwo brytyjskie?

Polacy, którzy na dobre osiedli w Wielkiej Brytanii coraz częściej starają się uzyskać obywatelstwo brytyjskie.  Niewątpliwie daje to  mnóstwo korzyści i sprawia, iż czujemy się na równi z rodowitymi Brytyjczykami, choć w gruncie rzeczy uzyskanie dokumentu może nam jedynie ułatwić podróżowanie.

Procedura uzyskania obywatelstwa jest złożona, kosztowna  i trwa zazwyczaj kilka miesięcy.

Przede wszystkim musimy spełnić następujące warunki:

- mieć ukończone 18 lat ;

- być osobą zrównoważoną i zdrową psychicznie - tu brak jest szczegółowych informacji, należy przyjąć, iż osoba starająca się o obywatelstwo musi być świadoma swojej decyzji ;

- spełniać wymogi rezydentury- przebywać w Wielkiej Brytanii co najmniej 5 lat przed datą otrzymania aplikacji przez urząd, w tym samym okresie nie opuszczać krau na więcej niż 450 dni oraz w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie przebywać za granicami więcej niż 90 dni ; nie łamać przepisów emigracyjnych; po okresie 5 lat mieszkania  w Wielkiej Brytanii otrzymujemy stałą  rezydenturę, która musi być w naszym posiadaniu co najmniej 12 miesięcy przed złożeniem aplikacji- więc w praktyce musimy mieszkać w Wielkiej Brytanii 6 lat ;

obywatelstwo

mieć zamiar pozostania w Wielkiej Brytanii na stałe , kupna domu ;

- płynnie posługiwac się językiem angielskim, walijskim lub szkockim - należy poświadczyć znajomość języka okazując dowód ukończenia uczelni, lub zdania testu ESOL na poziomie 3 entry ;

- zdać test „Wiedzy o życiu w UK“ - składa się on z 24 pytań, na które trzeba odpowiedzieć w ciągu 45 minut. W Internecie można zakupić książki przygotowujące do testu ;

- być osobą o dobrym charakterze - bardzo ciekawy warunek,na którego spełnienie składa się między innymi niekaralność oraz referencje 2 osób ( w tym 1 osoba musi mieć obywatelstwo brytyjskie).

Po spełnieniu warunków wyżej wymienionych   możemy się starać o uzyskanie obywatelstwa brytyjskiego na 3 sposoby: za pomocą National Checking Service (20% podań nie jest akceptowanych), osobiście (10 % podań nie jest akceptowanych), lub za pośrednictwem agenta/ reprezentanta (10% podan nie jest akceptowanych).

Do aplikacji należy dołączyć:

- paszport/dowód osobisty/akt urodzenia/ prawo jazdy/wyciąg z banku- ostatnie 6 miesiecy

- zdany test „Wiedzy o życiu w Wielkiej Brytanii“

- dokumentację potwierdzającą przebywanie w kraju przez 5 lat

- referencje

- list P60 lub potwierdzenie zatrudnienia w okresie 5 lat

- dowód płacenia podatków przez okres 5 lat  w przypadku osób samozatrudnionych

- dowód zamiaru zostania w Wielkiej Brytanii na stałe

Pamiętajmy o uiszczeniu opłaty skarbowej w kwocie 851 funtów ( przy aplikacji rodzinnej 1317 funtów), która w razie odmowy nie zostanie nam zwrócona.  Czas oczekiwania na odpowiedź wynosi średnio 3 miesiące. Po pozytywnym rozpatrzeniu weźmiemy udział w uroczystej ceremonii przyznania obywatelstwa brytyjskiego.

Otrzymując obywatelstwo brytyjskie wcale nie musimy rezygnować z obywatelstwa polskiego.

Więcej informacji znajdziecie tu:

 https://www.gov.uk/becoming-a-british-citizen

https://www.gov.uk/becoming-a-british-citizen

image: 1.

Zniżka: £491

Invisalign niewidoczny aparat nakładkowy z BEZPŁATNĄ konsultacją i UZUPEŁNIAJĄCYM uchwytem Vivera *

* Całkowity rabat w tej ofercie wynosi 491 £.

Oferta ważna od 3 do 30 listopada 2017 roku!

 

Zobacz więcej

Rejestracja online

Zrób rezerwacje już dzisiaj!





Umów się na wizytę:

×